Pomagajmo svojemu psu s pomočjo komplementarne medicine

Mojca Sajovic

Beseda »komplementaren« pomeni dopolnilen

Skrbniki psov, pa tudi vseh drugih živalskih družinskih članov, si želimo zdrave štirinožne ljubljence, posledično pa čim manj obiskov pri veterinarju. Le redki pa se natančneje poglobijo v dopolnilne metode, s katerimi lahko uspešno pomagajo svojemu psu ali mački.

Ob težavah, ki nastopijo nenadoma in ko se zdravstveno stanje našega štirinožca hitro slabša, seveda nemudoma poiščemo pomoč izkušenega veterinarja, vendar ne bo odveč, če se hkrati naučimo z uporabo tradicionalnih metod učinkovito pomagati tudi sami. Dopolnilne metode zdravljenja, nekateri jim pravijo »alternativne«, tradicionalne, »holistične«, t.j. celostne, drugačne… pa so posebej učinkovite pri mnogih kroničnih stanjih, ko uradna veterinarska medicina ni uspešna.

Če je mogoče reči, da knjiga lahko povzroči prelomnico v razmišljanju skrbnikov domačih živali o komplementarni veterinarski medicini, potem je to prav gotovo mogoče reči za knjigo »Love, Miracles, and Animal Healing« (Ljubezen, čudeži in zdravljenje živali) ameriškega avtorja, veterinarja Dr.Allena M. Schoena. Avtor skozi štirinajst poglavij opisuje skrivnosti zdravljenja, ki se jih je naučil pri pomoči najrazličnejšim živalim ob uporabi tradicionalnih metod kot so homeopatija, akupunktura, zeliščna terapija, različne vrste masaž in dotikov… Kljub brezupu klasične veterine se ni mogel sprijazniti z uspavanjem živali, ampak je sčasoma ob uspešnih primerih odkrival globoko povezanost s svojimi živalskimi pacienti, med skrbniki in njihovimi živalmi ter celo med živalmi samimi. Opisi resničnih primerov iz prakse dokazujejo, kako ljubezen skrbnika do svoje živali in uporaba tradicionalnih metod pomagata pri zdravljenju, izboljšata počutje živali in dvigata njeno telesno odpornost.

Uspešna uporaba tradicionalnih metod zdravljenja na temeljih starodavne kitajske, indijske medicine in homeopatije pri živalih (in otrocih) je še en, pravzaprav eden najtrdnejših in neizpodbitnih dokazov, ki zanika mnenje, da gre pri alternativni medicini zgolj za vpliv na voljo in mišljenje, sugestijo oziroma efekt »placebo«.

V literaturi in na spletu najdemo kopico informacij o uporabi omenjenih metod.

Morda je pri vse pogostejših vedenjskih motnjah živali, zlasti psov, najbolj iskana in učinkovita uporaba Bachovih cvetnih esenc. Nezaželene oblike vedenja danes sicer obravnavajo v različnih pasjih šolah, inštruktorji, terapevti in veterinarji, vendar se večina poizkusov konča z uporabo prisilnih sredstev, ki povzročijo še večjo škodo, psa zmedejo in poizkušajo preprečiti posledice neželenega vedenja, nikakor pa ne odpravljajo vzrokov težav. To je pravzaprav celo razumljivo, saj je za učinkovito pomoč potrebno natančno in (dolgo)trajno opazovati vedenje psa.

Skrbniki, naravnani na hitre uspehe, si za to največkrat ne vzamejo dovolj časa, pesti pa jih tudi pomanjkanje poznavanja pasje duševnosti in neznanje pri sporazumevanju s psom. Naš način mišljenja poudarja stvarnost, to kar lahko primemo in preštejemo, zato pripravki, ki delujejo na energijski ravni, niso niti priznani niti cenjeni, dokler se o njihovem učinku ne prepričamo sami. Za dvomljivce je naredila svoje kvantna fizika, ki je dokazala, kako energijska polja vplivajo druga na drugo. Tako ni zanemarljiva trditev, da stres in negativna občutja, ki jih doživljamo, lahko močno učinkujejo na zdravje in življenje naših živali. Stres, ločitveno tesnobo, plahost, agresivnost in druge vedenjske težave lahko uspešno obvladujemo z Bachovimi kapljicami brez stranskih učinkov ali možnosti pomote. Če bomo izbrali napačno zdravilo, se telo enostavno ne bo odzvalo. Gre za preprosto uravnoteženje frekvence posameznega organizma.

Dopolnilne metode zdravljenja imajo tudi to odlično lastnost, da ne izključujejo klasične veterinarske doktrine, temveč pomagajo telesu pri samozdravljenju in pospešujejo učinke razstrupljanja. Ena takih metod je tudi reiki, s katero se v Sloveniji ukvarja približno 20.000 oseb. Energija se s pomočjo te tehnike prenaša v telo natančno tja, kjer jo telo najbolj potrebuje.

O homeopatiji je bilo doslej že veliko napisanega. Humani homeopati običajno z veseljem sprejmejo in pomagajo tudi pasjemu ali mačjemu pacientu, vendar je na srečo tudi pri nas število veterinarjev – homeopatov v porastu. V tujini oz. na spletnih straneh so na voljo sestavljeni pripravki, namenjeni lastnkom psov in mačk.  Pripravke za izboljšanje počutja in povečanje vitalnosti ostarelih psov, pripravke proti zajedalcem (proti glistam, bolham in pršicam), proti srbenju pri pikih in ugrizih, pri težavah z artrozo, pri utrujenosti in za rekonvalescenco po travmatskih stanjih, pri nervozi, agresiji, nespečnosti, po večji fizičnih in psihičnih obremenitvah, porodih,… pa lahko kupimo tudi pri nas po navodilih veterinarja – homeopata ali poiščemo informacije v priporočeni literaturi.

Ena od izjemno učinkovitih metod pri ortopedskih in ortopedskim podobnih težavah je tudi energetska osteopatija. Pri nas je po krivici manj znana, vendar vsi, ki jo vključujejo v zdravljenje svojega psa, prisegajo nanjo.