Kaj potrebuje bernski planšarski pes?

Sandra Gatward, Bernese Mountain Club of Great Britain

Ker nekateri berniji še vedno živijo v neustreznih življenjskih razmerah kljub temu, da pred nakupom svarimo, opozarjamo in svetujemo…, smo za mnenje zaprosili gospo Sandro Gatward, koordinatorko reševanja psov v britanskem Klubu za bernske planšarske pse (Bernese Mountain Dog Club of Great Britain). Gospa Gatward se vsakodnevno srečuje z bernci, ki iščejo nov ustreznejši dom. Skleda briketov, voda in stara odeja za ležišče za bernija žal niso dovolj in razhajanje z obstoječo slovensko zakonodajo je pri naši pasmi zelo veliko. Takole je napisala:

VARNOST, DOBRO POČUTJE IN VELIKO LJUBEZNI SO LE NEKATERE IZMED OSNOVNIH POTREB VAŠEGA PSA

Osnovne potrebe vsakega psa so po zakonu opredeljene kot sledi:
 • Hrana: Za odrasle pse priporočamo visoko kakovostno in uravnoteženo pasjo hrano z veliko kakovostnimi beljakovinami dvakrat dnevno.
 • Voda: Vaš pes mora imeti vedno dostop do sveže, čiste vode.
 • Prostor za spanje
 • Gibanje
 • Ustrezna namestitev
 • Osnovna oskrba
 • Nega

Osnovne potrebe psa 

Bernski planšarski psi spadajo med tiste pasme, ki za uspešen razvoj ter telesno in duševno zdravje še najbolj potrebujejo človekovo ljubezen in družbo. Če niso deležni ljubezni in skrbi, ki si ju zaslužijo, lahko bernske planšarje prizadenejo različna s stresom povezana obolenja.
Starejši psi še posebej potrebujejo topel prostor za spanje in udobno ležišče, saj imajo zaradi zmanjšanja telesne teže lahko težave pri ležanju na tleh. Prav tako jim je z mrzlega ležišča zelo težko vstati.

Potrebujejo primerno, uravnoteženo in okusno prehrano. Med zelo osnovnimi zahtevami je stalna razpoložljivost sveže čiste vode. Starejši psi lahko za vzdrževanje zdravja potrebujejo prehranske dodatke. Brez dobre hrane se njihovo stanje slabša, zaradi osiromašene prehrane pa imajo lahko težave z zobmi. Če obstaja kakršenkoli pomislek glede njihovega zdravja, potrebujejo veterinarsko oskrbo.

Psi hrepenijo po ljubezni in pozornosti. So družabne živali, zato potrebujejo družbo. Ne bi smeli živeti sami ali zunaj.

Namenjeni so za močne delovne pse in da lahko svoje delo opravljajo, morajo biti v dobri telesni pripravljenosti. Imeti morajo možnost, da se s pomočjo igre, gibanja in družbenih interakcij vedejo na naraven način. Brez tega psi trpijo tako čustveno kot telesno.

 

Kako je to urejeno v Veliki Britaniji?

Britanski zakon o dobrem počutju živali iz leta 2006 jasno opredeljuje potrebe psov in drugih živali.
Zakon je danes še vedno aktualen. Opredeljuje tudi zakonsko dolžnost lastnikov hišnih ljubljenčkov, da MORAJO skrbeti za svoje živali.

Zakon o dobrem počutju živali, 2006
Z 9,3 milijona psov, 10,3 milijona mačk, 1,1 milijona zajcev in številnimi drugimi vrstami hišnih ljubljenčkov v Veliki Britaniji z olajšanjem ugotavljamo, da sta njihovo zdravje in sreča zaščitena z zakoni.
Zakon o dobrem počutju živali iz leta 2006 lastnikom ali skrbnikom hišnih ljubljenčkov nalaga obveznost skrbi za njihovo dobro počutje, vključno s petimi potrebami, ki so navedene v nadaljevanju.

Kodeks ravnanja, ki ga je izdalo ministrstvo za okolje, hrano in podeželje, podpira zakon o dobrem počutju živali, lastnikom in skrbnikom pa ponuja informacije o tem, kako izpolnjevati njegove zahteve.
5 zahtev za dobro počutje živali
Vsak lastnik mora zagotoviti naslednjih pet potreb svojih hišnih ljubljenčkov:

 • Zdravje – varovanje pred bolečino, poškodbo, trpljenjem in boleznijo ter zdravljenje v primeru bolezni ali poškodbe.
 • Vedenje – možnost naravnega vedenja, značilnega za vrsto, npr. igra, tek, kopanje, skakanje, letenje itd.
 • Druženje – namestitev skupaj z drugimi živalmi ali daleč od drugih živali, glede na vrsto; druženje z enakimi za družabne vrste, kot so zajci in morski prašički, ali ločena namestitev za samotarske vrste, npr. hrčke.
 • Prehrana – ustrezen režim hranjenja: prilagoditev prehrane glede na starost, ustrezna količina hrane z namenom preprečevanja debelosti ali podhranjenosti, dostop do sveže čiste vode.
 • Okolje – ustrezno okolje. To se nanaša na primerno namestitev z udobnim prostorom za počitek in umik ter prostorom za gibanje in raziskovanje.
  Če lastnik psa teh zahtev ne more zagotoviti, je treba psa preseliti k primernejšemu lastniku.

Bernski planšarji še posebej hrepenijo ljubezni in pozornosti, negi, dobri hrani, starosti prilagojenih sprehodih. Krut je, kdor tega ne zagotavlja.

Sandra Gatward,
koordinatorka reševanja v okviru britanskega Kluba za bernske planšarske pse

Prevod: Nina Barlič

Spletna stran: www.bernese.co.uk
rescue@bernese.co.uk