Prehrana

“Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

(Naj bo hrana tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana)

“All disease begins in the gut.”

(Bolezen se začne v črevesju)

Oba gornja pregovora pripisujemo Hipokratu (čeprav se o tem krešejo različna mnenja), ampak ne glede na to, kdo jih je izrekel, sta še kako resnična. In če smo ljudje že nekako ‘prerasli’ dobo predpripravljene hrane in se vedno bolj zavedamo povezave med svežo, doma pripravljeno hrano in našim zdravjem, pri psih, na žalost, še vedno traja era briketirane hrane.

Na kratko: v skupini MOJ BERNI smo zagovorniki hranjenja s svežo (surovo ali kuhano) hrano, kot opcijo dopuščamo pelete (hladno stiskano suho hrano), potem dooolgo časa ni nič … in čisto na koncu so briketi.

“Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana”: Briketi to nikakor ne morejo biti. Če na hitro povzamemo njihovo izdelavo: vse sestavine so segrete na zelo visokih temperaturah, ki uničijo ne samo vse morebitne škodljive mikroorganizme, pač pa tudi vse zdrave sestavine (če jih je v odpadkih, iz katerih delajo brikete, sploh kaj). V imenu tega jim zato naknadno dodajo sintetične vitamine in dodatke in dobimo – ‘popolno’ hrano za pse.

Primerljivo s hrano za nas,  ljudi bi bil npr. McDonald’s hamburger z dodanim C vitaminom. Zdravo, kajne?

Surova in (pravilno) kuhana hrana po drugi strani zadrži vse, kar je koristnega in zdravega v njej. Vanjo ni potrebno naknadno dodajati ničesar, da bi zagotovili vnos potrebnih sestavin. Seveda je potrebno malce premisliti in obrok sestaviti tako, da vanj zajamemo vse, kar je potrebno.

Če se nam s pripravo obrokov ne da ukvarjati, je na trgu precej izbire zamrznjene surove hrane, ki je že sestavljena tako, da predstavlja popoln obrok. Kupovanje in serviranje takih obrokov ni nič kaj bolj zamudno od kupovanja briketov, edina razlika je ta, da boste potrebovali kakšen predal več v zmrzovalniku namesto v omari.

In tukaj pridemo do drugega reka iz naslova: ‘Bolezen se začne v črevesju’. Pes, hranjen s svežo hrano, ima precej manj možnosti, da bo zbolel, če pa že bo, se bo njegov imunski sistem lažje boril z boleznijo.

Dilem glede hranjenja psov je nešteto, zagovornikov vsakega od načinov prav tako, če pa malo pomislimo in povežemo, kakšna hrana je primerna in zdrava za nas, lahko sklepamo, kaj je za naše štirinožne prijatelje ustreznejše.

Nekaj osnovnih nasvetov smo vam pripravili v nadaljevanju, zelo obširne in izredno uporabne informacije pa so dosegljive na portalu Zdrava hrana za pse , kjer je na voljo vse, kar bi želeli vedeti o primernem hranjenju vaših kosmatincev.

Barbara Šolc