Odgovori strokovnjakov

VPRAŠANJA IN ODGOVORI NISO LEKTORIRANI

Izpadanje dlake pri shih-tzu-ju

Pozdravljeni.
Imam shitsu, star bo 12 let, ima apetit, kar dobro kondicijo, sum na srčku. Opažam, da mu izpada dlaka po hrbtu, glavi. Izvidi krvi so ok, ščitnica tudi. Menjali smo hrano, ne dobiva nič od mize. Kaj bi bilo?

Odgovor:

(odgovarja dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.)

Pri odpadanju dlake je možnih več vzrokov. Lahko so zadaj hormonska neravnovesja (ščitnica je samo ena od možnih vzrokov, potem pa je tukaj še nadledvična žleza in spolni hormoni), lahko so prisotni kakšni zajedavci po koži, lahko gre za slabše izkoriščanje hranilnih snovi iz hrane in posledični manjko, lahko so vzrok okoljski alergeni, v končni fazi je izpadanje dlake lahko tudi stresno. Da se odkrije točen vzrok, bi bilo vsekakor za narediti bioresonančno diagnostiko, ker sicer lahko samo ugibamo in ne morem svetovati, s čim se lotiti zdravljenja.

Vse dobro želim!

Vitalizem, alternativno zdravljenje, Mojca Cerovšek s.p.
Vreskovo 97, 1420 Trbovlje

mobile: +38631 794 849; spletna stran: www.vitalizem.si)


Odprava težave pri psički

Pozdravljeni,
Psička stara 5 mesecev,imam jo en teden. Od kar je prišla v nov dom me moti,da ko pride kdorkoli na obisk ali domov psička priteče do človeka, skoči in se hkrati polula,nato pa se človeku popolnoma preda in se mu podredi. Tega pri vzrediteljici ni počela. Prosila bi vas za nasvet,kako bi lahko to vedenje odpravila. Ali je povezano s spremembo okolja?

Odgovor:

(odgovarja Mojca Sajovic)

Spoštovani!
Vaša psička je še v fazi prilagajanja na novo okolje, poleg tega pa kaže očitne znake stresa in podrejenosti ob vznemirjenju. Vedenjski strokovnjaki pravijo, da tako vedenje izzveni, ko mladič odraste. Po mojih izkušnjah pa velikokrat psi, posebno psičke tako vedenje ohranijo, če pravočasno ne ukrepamo. Burno pozdravljanje ob prihodu (obiskovalcev) je seveda stanje vznemirjenja, ki ga težko preprečimo, vendar z nekaj truda psičko lahko naučimo, da na take dogodke ne bo pozorna. Svojo vlogo morajo odigrati tudi obiskovalci, zato vam svetujem, da se z znanci dogovorite za sodelovanje in vadite preusmerjanje pozornosti. Njeno vedenje je potrebno prezreti in nikakor ne vzpodbujati. S psičko se takoj, ko pridete domov, ne igrajte, je ne hvalite, odmaknite se in počakajte, da sama pride do vas. Podreja se, ker se počuti ogroženo, zato ji morate pokazati na način, ki ga razume, da je varna. Izogibajte se vsaki telesni govorici, ki pomeni za psa grožnjo.
Za podporo prilagajanju novemu okolju lahko uporabite tudi Bachove cvetne kapljice, pripravljene prav za vašo psičko. Svetujem vam, da se obrnete na Bachovo terapevtko Simono Šanc (spletna stran: kimaki.si; GSM 041 975 598). Za nasvete in pomoč se lahko obrnete tudi name (tel. 041 63 16 16 po 20. uri).
Veliko uspeha in veselja vam želim z vašo psičko!
Mojca Sajovic

Tumorji na seskih

Pozdravljeni, zanima me naslednje….moja psička je rodovniška Angleška Špringer Španijelka, 1x je imela mladiče , sterilizirana ni bila. Stara 11let.
Opazili smo naeenkrat da je dobila veliko oteklino na seskih, ne jé, samo pije vodo. Zelo je apatična, tudi boli jo na dotik.
Zanima me kakšna je možnost operacije in kaj temu sledi?
Lp T.Vandur

Odgovor:

(odgovarja Emil Senčar, dr. vet. med)

Pozdravljeni!

Pri vaši psički gre najverjetneje za tumor vimena, ki je tudi zelo boleč. Psička potrebuje nujno zdravljenje pri veterinarju, saj je apatična in žalostna zaradi bolečine. Vsekakor svetujem operativni poseg in odstranitev tumorja. Možno je tudi, da gre za vnetje mlečne žleze, čeprav so pri teh letih najpogostejši tumorji. Pravočasna odstranitev tumorja je prognostično zelo ugodna. Vsekakor pa je treba ukrepati takoj,

Lepo vas pozdravljam,

Emil Senčar dr.vet.med.

Tresavica tačk pri bernki

Pozdravljeni! Spraševala sem vas že za mojega 8 let starega Bernija, ki je kasneje poginil. Sedaj imam čistokrvn o bernsko planšarko, ki bo ta mesec dopolnila 1 leto.
Začela sem opažati, da se ji tresejo sprednje tačke(v ležečem položaju, a vendar občasno).Takoj sem pomislila na kakšno mišično obolenje, zato bi to rada preverila pri vas. Seveda pa ne izključujem možnosti veterinarskega pregleda, ki ga boste zagotovo predlagali.
Hvala lepa v naprej!

Odgovor:

(odgovarja Emil Senčar, dr. vet. med)

Pozdravljeni!

Kot ste že sami omenili je vsekakor smiselno, da psičko odpeljete k veterinarju, da jo pregleda, po možnosti preveri kri, hematologijo in biokemijo in po potrebi naredi nevrološki pregled.
Po drugi strani pa samo občasno tresenje tačk, načeloma ne pomeni, da bi bilo nekaj narobe s psičko, še predvsem ne, če nima bolečin in ne šepa na prednje tačke.
Mišično obolenje verjetno ne pride v poštev.

Lepo vas pozdravljam,

Emil Senčar