Namestitev

Mladičku in pozneje odraslemu berniju je mesto ob njegovem človeku!

Veliko novih lastnikov sprašuje, kam namestiti novega družinskega člana. Nekateri mu vnaprej namenijo pesjak v kotu vrta, drugi garažo, tretji kar kopalnico. Vaš kuža je malo družabno bitje, ki se je pravkar ločilo od bratov in sestric v leglu, zapustilo je varno naročje pasje mame. Z nakupom ste prevzeli odgovornost, da mu vsaj del domačega krdela nadomestite vi in vaša družina.

Vsak dober vzreditelj pričakuje, da si bo vsaj eden od odraslih družinskih članov ob prihodu mladiča vzel teden dni časa ( beri: dopusta!) zanj in mu olajšal prehod v novo življensko obdobje. Med igro in prijetnimi izkušnjami naj počasi spoznava domače okolje.

Preden se odločimo za nakup psa, se je potrebno zavedati, da je pes krdelna žival in za bernskega planšarskega psa to še kako velja. V družini, kjer so člani po večini dolgo odsotni, se ne bo dobro počutil, še več, zelo težko bo prenašal osamljenost. Idealno je, če si tako pasmo prav zaradi družabnosti omislimo, ko je upokojitev realnost, ne le oddaljena želja.

Če je mora pes v času lastnikove odsotnosti počakati doma, potem naj v varnem prostoru, ki ga določite že na začetku, dobi igračo, kost, uho za žvečenje,… in poleg sveže vode tudi svoj jutranji obrok, ko odhaja družina od doma, navajanje na odsotnost pa naj bo postopno. Kužek mora biti trdno prepričan, da ga boste prišli kmalu iskat, zato čas odsotnosti počasi podaljšujte od nekaj minut dalje.

Preden kužka pustite samega, naj bo deležen temeljitega sprehoda. Kot poudarjajo strokovnjaki, je osamitev za rahločutnega bernca ena največjih kazni, zato mu omogočite dostop do njegovega “krdela” VEDNO, ko je družina doma.

Dobrodošlo je, če opravljate delo, kjer vas lahko spremlja vaš berni. Ena od možnosti je tudi dopoldansko varstvo pri zanesljivih ljudeh, morda družinskih članih, kjer vas bo kuža zadovoljno počakal.

Če je mali berni vaš drugi pes v družini, bo za mladička sprememba bistveno manj stresna, saj bo imel ob sebi nekoga, ki govori njegov jezik.

Moja praksa pa je takale: Svojo dopoldansko službo sta opravljala moja bernca v pesjaku cca. 4m x 6m z nekaj travnate površine in dvema kočama pod nadstreškom. Za izogibanje poletni vročini sta imela pod kočama še vsak svojo “zemljanko”.

Popoldnevi so vedno nesporno naši skupni, ponoči pa imata na izbiro spanje v hiši ali na zagrajenem balkonu (ona običajno izbere svoj kotiček pod mizo, on pa balkon); vstop v hišo omogočajo pasja vratca tudi čez dan.

Mojca Sajovic