Kakovostna in naravna hrana za pse

avtorica: Valerija Pečko, dipl. ekol. naravov; mag. ind. farm., Spletna trgovina Kosmatinčki, Naturavetal zastopništvo Slovenija

Vse premalo se zavedamo, da je prav hrana tista osnova, ki je potrebna za zdrav, funkcionalen in vitalen pasji organizem. Vsak lastnik za svojega psa želi le najboljše, zato je področju prehrane vsekakor treba nameniti nekaj časa in se poučiti, katera živila so za psa primerna in katerim se je bolje izogibati. V nadaljevanju torej nekaj besed o tem, zakaj je določena hrana za pse boljša izbira, na kaj biti pozoren pri izbiri že pripravljene (komercialne) hrane in kakšne so bistvene razlike med briketi, hladno stiskano hrano in mokro hrano v pločevinkah.


Hrana za pse naj vsebuje naravne sestavine

Kakovost sestavin, razmerja sestavin in tradicija podjetja so tiste tri pomembne komponente, ki naredijo hrano kakovostno. Na podlagi teh treh komponent je odločitev za določeno znamko komercialno pripravljene hrane veliko lažja.

KAKOVOST SESTAVIN

Veliko lastnikov psov se obremenjuje izključno s količino mesa v hrani, veliko manj pozornosti pa posveča kakovosti tega mesa. Analitična sestava o deležu surovih beljakovin ne pove veliko ne o kakovosti in tudi o količini mesa ne. Več o kakovosti posameznih sestavin pove sestava, kjer so navedene vse sestavine v določeni hrani. Pri prebiranju deklaracije bodite pozorni, da hrana ne vsebuje živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov, saj nekakovostni deli živali, kot so kljuni, kopita in perje, ter nekakovostni deli rastlin, kot so listi, stebla in storži, za psa nimajo nobene hranilne vrednosti, še več, lahko se skladiščijo v organizmu in povzročajo številne zaplete. Kakovostna hrana za pse vedno vsebuje kakovostno meso in druge kakovostne sestavine, ki jih dejansko poznate in tako točno veste, s čim hranite svojega psa.

Kakovostna hrana za pse tudi ne bo vsebovala najpogostejših alergenov, kot so grah, jajca, mleko in soja, niti ne glutena ali sintetičnih dodatkov, kot so različna polnila, ojačevalci okusa, stabilizatorji strukture, umetne arome in barvila.

RAZMERJA SESTAVIN

Pomembno je, da kakovostna hrana vsebuje ustrezna razmerja posameznih sestavin. Pes je pogojno mesojeda žival, kar pomeni, da je hrana z večinskim deležem mesa zanj optimalna izbira. Hrana naj vsebuje 60 – 70 % svežega kakovostnega mesa, ostale sestavine pa naj predstavljajo zdravi in sestavljeni ogljikovi hidrati, npr. proso in ajda, zelenjava in zelišča, da pes iz hrane dobi tudi ustrezne fitonutriente. Vsekakor se v hrani izogibajte pšenici, ki vsebuje veliko glutena in je v večini primerov genetsko spremenjena.

TRADICIJA PODJETJA

Podjetja, ki se že vrsto let ukvarjajo s pridelavo pasje hrane , niso pa del globalnih multinacionalk, imajo ogromno znanja in izkušenj na področju proizvodnje pasje hrane, obenem pa sledijo svoji filozofiji. Takšnim podjetjem je vsekakor lažje zaupati in lažje je preveriti kakovost in poreklo uporabljenih sestavin. Pomembno je tudi, da posamezna blagovna znamka komercialno pripravljene hrane za pse uporablja odprto deklaracijo in tako lastnika seznani s popolnoma vsemi sestavinami, ki jih hrana vsebuje. Odprta deklaracija ima točno navedeno, katero meso in v kolikšnem deležu je zajeto v hrani. Na ta način lastnik psa veliko več ve o hrani, ki jo daje svojemu psu.

Različne vrste pasje hrane

Danes je izbira hrane ogromna, zato je lastniku včasih res težko najti ustrezno hrano za svojega psa. V grobem lahko hrano za pse razdelimo na dva dela, in sicer: komercialno pripravljena hrana (briketi, hladno stiskani peleti, mokra hrana, BARF pripravljeni obroki) in doma pripravljena hrana (kuhani obroki ali surovi obroki).

Prednost kakovostne pripravljene hrane je, da vam ni treba skrbeti, da bo pes dobil vsa potrebna hranila, saj takšna hrana že vsebuje prava razmerja sestavin. Seveda je tukaj poudarek na kakovosti sestavin. Prav tako je takšno hrano zelo enostavno dozirati in ponuditi psu. Slabost pripravljene hrane je, da lastnik ob poplavi ponudbe težko najde kakovostno in naravno hrano. Prednost doma pripravljene hrane je, da imate popoln nadzor nad razmerji in kakovostjo sestavin, ki jih boste ponudili svojemu psu. Slabost je vsekakor čas, saj potrebujemo več časa, da pripravimo uravnotežen obrok, pred tem pa se moramo seveda tudi poučiti, kako ga sestaviti.

Primerjava hladno stiskane hrane in ekstrudirane hrane

Od suhe pripravljene hrane prevladujeta dve vrsti, in sicer ekstrudirana hrana (briketi) in hladno stiskana hrana za pse (peleti). Ekstrudirana hrana je proizvedena na višjih temperaturah in v želodcu psa nabrekne (potrebuje dlje časa, da se prebavi), hladno stiskana hrana pa se proizvaja na nižjih temperaturah in v želodcu psa ne nabrekne (prebavi se hitreje). Kakovost posamezne vrste hrane pa je še vedno odvisna od kakovosti sestavin, ki jih hrana vsebuje.

Naturavetal hladno stiskana hrana je proizvedena s postopkom nežnega hladnega stiskanja, kar pomeni, da posamezne sestavine niso izpostavljene visokim temperaturam, zato se hranilna vrednost sestavin ohrani. Vitamini, ki so temperaturno najbolj občutljivi, se pri nežnem hladnem stiskanju ohranijo in zato jih ni treba dodajati v obliki sintetičnih dodatkov.

Hladno stiskanje ima torej dve prednosti: lažjo prebavljivost, saj hrana ne obremeni in raztegne želodca, in možnost uporabe le naravnih sestavin. Naturavetal hladno stiskana hrana vsebuje izključno naravne vitamine in minerale iz zelišč in zelenjave ter kakovostno meso brez stranskih živalskih proizvodov. Posledično je njen rok uporabe le 6 mesecev od proizvodnje. Hrana je popolnoma brez barvil, ojačevalcev okusa in strukture, umetnih arom in polnil.

Velika prednost hladno stiskane hrane je tudi ta, da se veliko lažje kombinira s surovo ali kuhano hrano, saj se v želodcu psa podobno prebavlja. Številni lastniki psov se odločajo za kombinirano hranjenje, da v pasji jedilnik vnesejo raznolikost, hkrati pa tak način hranjenja tudi ustreza njihovemu tempu življenja. Pomembno je, da izberemo način hranjenja, ki bo osrečeval psa in lastnika.

Primerjave mokre in suhe hrane

Kot pove že samo ime, mokra hrana vsebuje več vlage. Mokra hrana je lahko pakirana v pločevinkah, klobasah ali dražejih. Tako kot pri suhi hrani je treba prebrati deklaracijo in se prepričati o kakovosti posameznih sestavin. Smiselno je, da je mokra hrana brez sintetičnih dodatkov, saj po njih ni nobene potrebe.

Mokra hrana je običajno sestavljena iz mesa, notranjih organov, zelenjave, sadja in zelišč. Za razliko od suhe hrane je lahko brez ogljikovih hidratov in je tako primerna tudi za lastnike psov, ki želijo svojega psa hraniti s še višjim deležem mesa.

Naravne sestavine, brez sintetičnih dodatkov

Točno to naj bo vaše vodilo pri izbiri ali pripravi hrane za svojega psa. In naj vas nikar ne zavede prva stran embalaže, saj vsak proizvajalec lahko napiše, da je hrana naravna – pomembna je deklaracija na hrbtni strani. Če hrana vsebuje razdelek »dodatki« z navedenimi minerali in vitamini, pomeni, da so ti sintetično dodani in na tak način težko govorimo o naravni hrani. Tudi ko izbirate živila, s katerimi boste sami sestavili pasji obrok, bodite pozorni na kakovost posameznih sestavin.

Zavedati se je treba, da lahko sintetični dodatki in sintetični vitamini negativno vplivajo na organizem psa. To so sintetično pridelane molekule, ki jih pasji organizem ob zaužitju ne prepozna in jih ne zna vgraditi v sebi lastne procese. Veliko raziskav nakazuje tudi na to, da se ti sintetični dodatki nabirajo v organizmu, ker jih telo ne more izločiti, in posledično povzročajo številne zaplete.

Zdrava hrana poskrbi za vitalnega psa

Pes je zares posebno bitje in težko je najti prave besede, s katerimi bi ga lahko opisali. Človek, ki svoje življenje deli s psom, je boljši, bolj moder in bolj odprt človek. Psi namreč tako vplivajo na nas – delajo nas boljše. Pomembno je, da za psa poskrbimo po svojih najboljših močeh, saj je odvisen od nas, nam popolnoma zaupa in je prepričan, da mu želimo le najboljše. Naravna hrana je vsekakor temelj in tista osnovna potreba psa, ki mora biti zadoščena, da lahko pes gradi svoje osebnostne lastnosti, da se lahko vključuje v različne socialne interakcije in da se lahko mentalno razvija.