Briketi – peleti?

Izbira suhe pasje hrane je za skrbnika zahtevna naloga, še posebej, ker se na trgu skoraj vsak dan pojavi kakšna nova vrsta.

V zadnjem času lastniki psov posegamo po manj predelanih oblikah hrane kot je npr. surovo meso z dodatki. Briketirana hrana je zagotovo izbira na koncu seznama.

V nadaljevanju preberite prispevek o peletirani – hladno stiskani hrani.
PRISPEVEK LENE GREGORČIČ JE OBJAVLJEN NA SPLETNEM PORTALU
zdravahranazapse.si
Leni se iskreno zahvaljuemo za dovoljenje za objavo!

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Vse, kar morate vedeti o njej, preberite tukaj!

Hladno stiskana pasja hrana (peleti) postaja med pasjimi skrbniki izjemno priljubljena. In le kako ne bi, saj se ljudje čedalje bolj zavedamo, da če visoko procesirana hrana ni najbolj zdrava za nas, potem tudi za naše kosmate živali ne more biti kaj bistveno drugače. So mogoče prav peleti tisti, s katerimi lahko dosežemo kompromis med zdravim, naravnim in praktičnim?

Obstaja splošno sprejeto prepričanje, da so peleti zgolj briketi, ki so obdelani na nižji temperaturi, a kot bomo videli v nadaljevanju, to ne drži popolnoma. Poleg obdelave sestavin na nižji temperaturi se peleti bistveno drugače prebavljajo, kar veliko doprinese k boljšemu počutju psa.
Peleti prav gotovo niso samo modna muha, temveč praktična rešitev za vse, ki za svojega psa iščejo kompromis med naravnim in praktičnim. Poglejmo zakaj!

Na videz in glede na način uporabe so peleti podobni briketom, zato jih laiki pogosto poimenujejo kar hladno stiskani briketi, čeprav je izraz »briketi« popolnoma neprimeren; briketi so ekstudirani, peleti pa hladno stiskani.

Ker so peleti obdelani na nižjih temperaturah, ohranijo več hranilnih snovi, a to ni njihova glavna prednost: hladno stiskanje pozitivno vpliva tudi na prebavo hrane, ki je v tem primeru veliko bolj optimalna in naravna. Boljša prebava pa pomeni tudi manj napenjanja in vetrov!
Ekstudiranje je postopek, pri katerem so sestavine obdelane pri temperaturi nad 140°C in pod visokim pritiskom stisnjene v brikete različnih oblik. Celoten postopek obdelave traja od 20 do 25 minut, zaradi dolgotrajne obdelave na visokih temperaturah pa pride do izgube hranilnih snovi. Te so potem so potem naknadno dodane v obliki sintetični obliki (to so predvsem nujno potrebni vitamini in minerali ter maščobne kisline, ki so toplotno zelo občutljive). Zaradi obdelave na visokih temperaturah se spremeni struktura beljakovin – pride do ti. denaturacije.

Hladno stiskana hrana je obdelana na bistveno nižjih temperaturah, nekje do 60 do 65°C stopinj in celoten postopek traja zgolj cca. 4 minute.
Zaradi neagresivnega načina obdelave sestavin se v peletih ohrani več primarnih hranilnih snovi, struktura beljakovin je minimalno spremenjena, saj najbolj odporne beljakovine zdržijo toplotno obdelavo do 70°C. Zaradi neagresivne obdelave sesetavin, prebava hrane poteka bistveno drugače.
Briketi so obdani s plastjo škroba, zaradi česar v pasjem želodcu nabreknejo in povzročijo občutek napihnjenosti (pa tudi napenjanje in vetrove), medtem ko se peleti razgradijo na zelo podoben način, kot se razgradi sveža hrana. Posledica lažje prebave hrane pa je tudi manjše tveganje za zasuk želodca ter manj napenjanja in vetrov.

Ker peleti v želodcu ne nabreknejo, jih lahko brez težav mešamo s svežo hrano, tudi v istem obroku. Mešanje briketov in sveže hrane pa ni priporočljivo ravno iz tega vzroka – ker se briketi napihnejo in otežujejo prebavo.
S preprostim domačim eksperimentom se lahko prepričate, kako se briketi in peleti prebavljajo. Za domač eksperiment potrebujete:

  • 2 kozarca mlačne vode, ki ji primešate žlico jabolčnega kisa – ta bo za potrebe eksperimenta imitiral želodčno kislino,
  • enako količino pelet in ekstrudirane (briketirane) hrane

Opazujte, kaj se bo zgodilo takoj, čez 30 min in 1 uro:

Briketi lebdijo, medtem ko se peleti potopijo. Briketi se kmalu začnejo »napihovati« z želodčno kislino, peleti pa se začnejo razkrajati od znotraj navzven – po eni uri so že lepo razgrajeni, medtem ko so briketi še vedno napihnjeni!
Peletirana hrana ima tudi bistveno krajši rok trajanja (v povprečju 6 mesecev), kar je odlična novica! To pomeni, da ji niso dodani konzervansi in druge snovi, ki hrani umetno podaljšujejo rok trajanja.